Karob – czy tylko alternatywa dla kakao?

Drzewo karobowe to gatunek wiecznie zielony, rosnący głównie w ciepłym klimacie śródziemnomorskim (głównie Włochy, Portugalia). Wytwarza strąki nazywane chlebem świętojańskim, z których wytwarzane są: melasa karobowa (gęsty, ciemnobrązowy syrop) oraz sproszkowany karob. Goszczą one w polskich kuchniach coraz częściej, jako że stale słyszy się o tym, że karob jest jednym z najzdrowszych dostępnych produktów i jego spożycie niesie dla nas liczne korzyści.

Naturalnie słodki

W przeciwieństwie do charakterystycznego gorzkawego kakao, smak karobu jest delikatnie karmelowy. Dodaje on daniu ciekawej nuty i w znaczący sposób zmniejsza lub całkowicie wyklucza potrzebę dodatkowego użycia cukru czy innego słodzika. Wprowadzenie do posiłków akcentu w postaci karobu może być zatem nie tylko wspaniałym urozmaiceniem smakowym, ale też sprawić, że dania staną się zdrowsze, a przez to jeszcze atrakcyjniejsze.

Posiadający cenne właściwości

Wartości odżywcze karobu przekonują wiele osób do włączenia go na stałe do codziennego jadłospisu. W aż 70 procentach składa się on z węglowodanów, zawiera też od 4 do 6 procent białka i do 4 procent tłuszczu. Jest źródłem błonnika pokarmowego, przeciwutleniaczy, garbników, witamin: A, B1, B2, B3, D, E, a także pierwiastków: wapnia, magnezu, żelaza, fosforu i potasu. Warto też wspomnieć o zawartości kwasu galusowego, odznaczającego się silnym działaniem przeciwnowotworowym, przeciwzapalnym, przeciwdrobnoustrojowym i przynoszącym ulgę przy chorobie wrzodowej żołądka.

Mnogość zastosowań

Najczęściej karobu używa się, by zastąpić kakao bądź czekoladę – nie zawiera on teobrominy czy kwasu szczawiowego, uniemożliwiającego przyswajanie wapnia oraz cynku przez organizm. Nie ma także w sobie kofeiny, dlatego nie ma obaw, by spożywały go dzieci. Wydaje się zatem opcją wartą wypróbowania.

Jednak produkt ten ma o wiele więcej zastosowań niż tylko zastępowanie kakao. Nadaje się bowiem do:

  • zagęszczania sosów;
  • posypywania owsianki;
  • pieczenia domowego razowego chleba;
  • dodawania do napojów, smoothies, budyniów, lodów, różnych słodkich wypieków – ciastek, tortów (nadaje im ciemnego koloru);
  • używania jako naturalny słodzik.

Karob charakteryzuje się bogactwem składników odżywczych i oryginalnym smakiem, który przypadnie wielu osobom do gustu. Można go używać jako dodatek do mnóstwa potraw i, co ważne, jest w pełni bezpieczny dla alergików oraz chorych na celiakię. Do tego koszt jego zakupu na pewno nie odstrasza – to około 12 złotych za kilogram (a taka ilość wystarczy na długo). Często da się także znaleźć mniejsze opakowania (np. takie, które zawierają 200 g).